BirdLife Suomi haluaisi kieltää metsästyksen hämärässä ja pimeässä.

Metsästäjien suhtatuminen pimeässä tai hämärässä metsästämiseen on vähintään omituista. Kaikki paheksuvat sitä, mutta samaan hengenvetoon todetaan että sitä ei tulisi kieltää. Miksi metsästäjä, joka ei itse metsästä hämärässä, eikä hyväksy sitä että muut metsästävät hämärässä, vastustaa metsästyksen kieltämistä hämärässä?

Minä en keksi muuta selitystä, kuin sen että näillä mielipiteitään julkisuudessa kertovilla metsästäjillä ei ole aivan puhtaat jauhot pussissa.

Nykyinen metsästyslaki sanoo että ammuttavan kohteen laji on varmuudella tunnistettava ennen ampumista. Eikö olisi valvonnan kannalta selvästi yksinkertaisempaa, jos metsästys olisi kiellettyä oloissa joissa normaali ihminen ei kykene lain kirjainta ja henkeä täyttämään? Nyt kun valvojan on kyettävä osoittamaan sitovasti, mitä pimeässä ampunut metsästäjä näki tai koki, ollaan tosiasiallisesti mahdottoman tehtävän edessä. Jos pimeässä ammuttu lintu sattumalta löytyy, vasta sitten voidaan todeta täyttikö metsästäjä lan edellytykset edes vahingossa. Tosin silloinkin on osoitettava yhteys raadon ja metsästäjän välillä.

Jutussa haastateltu metsästäjä ehdotti yhteistyötä lintujen tunnistustaidon parantamiseksi. Sellaistahan on jo tehtykin, mutta edes hyvästä lajintunnistustaidosta ei ole hyötyä tilanteissa joissa lajeja ei voida huonojen olosuhteiden vuoksi tunnistaa.

Lintuharrastajan ja luonnonsuojelijan tekemää tunnistusmateriaalia löytyy osoitteen http://www.riista.fi/ etusivulta.