Täällä Kouvolan seudulla, eli tulevassa Kouvolassa, on omituinen poliittinen ilmiö - laaja ja sekalainen sitoutumattomien lista kuntavaaleissa.

Minulle ei ole avautunut tämä sitoutumattomuuden idea. Miksi joku äänestäisi ehdokasta, joka ei sitoudu mihinkään? Kai nyt minimivaatimus ehdokkaalle pitäisi olla, että edes uskottelee sitoutuvansa antamiinsa vaalilupauksiin.

No tietysti sitoutumattomatkin ovat johonkin sitoutuneet. Jos ei muuhun, niin omaan itseensä. Olennaista ja ongelmallista on, että he eivät ole sitoutuneet siihen listaan, jolta pyrkivät valtuustoon. Kun listalla on kaikkea mahdollista änkyräkommunistista riistokapitalistiin, ei äänestäjällä ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa minkä ideologian hyväksi hänen äänensä lopulta ohjautuu. Jos kommunisti saa äänen enemmän kuin kapitalisti, voivat kaikki kapitalistille annetut äänet mennä kommunistille. Ja tietysti päinvastoin.

Meidän vaalitapamme perustuu siihen, että samalla listalla olevilla ihmisillä on jotakuinkin samat arvot ja tavoitteet. Näin äänestäjä tietää jollakin tarkkuudella millaista politiikkaa hänen antama ääni tukee.
Sitoutumattomia äänestävällä ei ole mitään vaikutusvaltaa sen suhteen, kuinka hänen äänensä politiikan sisältöön vaikuttaa. Todennäköistä on, että sitoutumattomien listalla olevalle aatteiden kirjolle annetut äänet kumoavat toisensa ja sitoutumattomien äänestäminen vastaa poliittiselta vaikuttavuudeltaan tyhjän äänestämistä, eli ainoastaan äänestysprosentti nousee sitoutumatonta äänestämällä.