Paperiteollisuudessa on paljon asioita, joita ei voi maalaisjärjellä ymmärtää. Esimerkiksi sitä, että tekemällä 5 miljardin tappiot huonoilla tehdaskaupoilla, voi johtaja saada muhkean palkan lisäksi yli miljoona euroa bonusta hyvin tehdystä työstä. Luulisi että vastaavaan kykenisi kuka tahansa kaduntallaaja pienemmällä palkalla ja kokonaan ilman bonuksia.

Tehtaiden lopettaminen on kuitenkin asia, joka on helppo nähdä tarpeelliseksi ja samalla erittäin tervetulleeksi ilmiöksi. Siinä toivoisi tahdin säilyvän vähintäänkin nykyisellä tasolla.
Hyvin yksiselitteinen asia nimittäin lienee, että meillä on kapasiteettia rakennettu selvästi yli omien raaka-ainevarojemme. Ajatus on ilmeisesti ollut, että voimme raiskata metsät aina Uralille asti. Nyt kun valloitusretki Uralille alkaa hieman "tökkiä", on paine omiin metsiimme kasvanut sietämättömäksi

Täällä Kaakois-Suomessa hakattiin edellisellä hakkukaudella miljoona kuutiota enemmän kuin metsät kasvoivat. Metsien tila näyttääkin entistä lohduttomammalta. Oikeastaan ei ole mitään perusteita edes puhua metsistä, vaan hakkuuraiskioista ja eri ikäisistä taimikoista. Metsää, puhumattakaan vanhasta metsästä, täällä ei ole kuin muutama sirpale malliksi.

Metsäteollisuus on vähentänyt omaa yhteiskunnallista merkitystään hyvin voimakkaasti. Se on siirtynyt suurelta osin ulkomaiseen omistukseen ja sen liikevoitto valuu pääosin ulkomaille. Se on vähentänyt erittäin voimakkaasti työpaikkojaan, joten kansantalouteemme tuleva palkkasumma ja sitä myöten verotulot ovat suhteessa kansantuloon romahtaneet. Meille on täysmittaisena tai kasvavana jäänyt oikeastaan vain se elinympäristömme raiskaus, jota metsäteollisuus harjoittaa
Nyt olisi minusta aika poistaa metsäteollisuuden erityisasema yhteiskunnassamme, koska se ei sitä enää ansaitse. Sitä on jo pitkään pidetty yllä "vanhojen muistojen tähden". On aika siirtyä vallitsevaan todellisuuteen.

1018099.jpg
Tuoretta kuvaa (27.10) metsiemme todellisuudesta. Tästä katosi kaunis monimuotoinen vanha sekametsä, jossa oli mm. kolme haukan pesää ja lukemattomia kolopuita. Se oli yksi niistä viimeisistä oikean metsä sirpaleista täällä kaakonkulmalla.