Olipa masentavat vaalit. Vihreät voittivat, mutta vihreys hävisi.

Nyt on vain laitettava toivo siihen, että vihreät eivät pääse hallitukseen. Porvarihallituksessa vihreillä ei nimittäin voi olla kuin yksi virka - toistaa se töröily, jolla vihreät sössivät meille viidennen ydinvoimalan.

Jos vihreät jäävät tulevan hallituksen ulkopuolelle, on se lupaava merkki siitä, että kuudennen ydinvoimalan lupahakemusta ei seuraavalla kaudella tule. Jos taas kokoomus on saanut teollisuudelta ohjeet ottaa vihreät hallitukseen, on melko varmaa, että lupahakemus tulee.

Tämän nurinkurisen blogimerkinnän johtopäätökset ovat tuossa yllä.
Alla seuraavat perustelut.

Kun viidettä ydinvoimalaa Suomeen pusattiin, oli meillä eduskunnassa selvästi enemmän ydinvoiman vastustajia kuin kannattajia. Lähtökohta ydinvoiman rakentajille oli siis "haasteellinen" - millä voisi ostaa kansan edustajat ydinvoimateollisuuden edustajiksi?

Joko TVO:n kaukokatseisen suunnittelun, tai tuurinkantamoisen seurauksena, vihreät olivat mukana hallituksessa. Siinäpä siis oiva syötti ydinvoimaa vastaan hangoitteleville kepulaisille ja kristityille.
Vihreiden arveltiin olevan sitkeä syötti, joka puristaisi kouristuksenomaisesti ministerinsalkun kahvaa aivan viimeiseen asti. Tässä suhteessa ei ydinvoimalobby joutunut pettymään.
Toinen edellytys laajalle "edustuksen vaihdolle" oli, että vihreiden houkuttelevuus syöttinä olisi niin hyvä, että kristilliset myisivät taivaspaikkansa ja kepulaiset talloisivat viljavainiot päästäkseen edes vähä puraisemaan sitä kankusta. Tässäkään suhteessa ei tullut pettymystä.

Koska vihreät eivät vapaaehtoisesti luopuneet paikastaan ydinvoimahallituksessa, vaan siirsivät päätöksen eduskuntaan, oli luotu tilanne, jossa kristillisillä ja kepulaisilla oli mahdollisuus oppositiosta käsin äänestää vihreät ulos hallituksesta. Kun vihreät olivat näin masokistisesti paljastaneet pyllynsä, olikin jo lähes takuuvarmaa, että kristilliset ja kepulaiset sadistit tulisivat tarttumaan piiskaan.

Uskon että morkkis tästä SM-sessiosta on etenkin kepulaisilla ollut suuri, koska maaseudulle tästä hetken hurmiosta aiheutui suunnattomat menetykset. Nämä SM-taipumukset istuvat kuitenkin niin lujassa, että jos tulevalla vaalikaudella vihreiden pylly jälleen vilahtaa, eivät keput ja krisut voi edelleenkään vastustaa kiusausta tarttua piiskaan.

Jäänkin mielenkiinnolla odottamaan, millaisen viestin TVO hallituskokoonpanon muodossa meille lähettää.