Muutamia vaalipaneeleja seurattuani täytyy todeta, että ei käy kateeksi ehdokkaita. Vaativalle yleisölle on luvattava täyttää kaikki keskenään jyrkässäkin ristiriidassa olevat vaatimukset ja toivomukset. Katteettomia lupauksia on annettava, että olisi edes pieni mahdollisuus päästä niitä Arkadianmäellä pettämään. Vika ei siis ole pelkästään ehdokkaissa, vaan myös äänestäjien olisi vaatimustensa kanssa syytä katsoa peiliin.

Räikeimmin tämä ristiriitaisuus tulee esiin, kun kysytään kuinka tulisi tukea köyhiä lapsiperheitä, tai köyhiä ylipäätään. Esimerkiksi Kymenlaakson Opistolla järjestetyssä paneelissa tarjottiin köyhyyden poistoon samoja eväitä kuin valtakunnallisestikin - lapsilisän nostoa ja ruuan arvonlisäveron alentamista. Molemmat "ratkaisut" kuitenkin todellisuudessa vain kurjistavat vähävaraisten asemaa. Köyhien lapsiperheiden lapsilisänkorotuksen "syövät" (ennen perustulon toteutumista) harkinnanvaraisten tukien laskeminen, eivät siis perheen lapset. Varakkaiden lapsiperheiden saama lapsilisänkorotus taas on pois siitä yhteiskunnan potista, jolla köyhiä voitaisi tukea, mikäli tahto siihen olisi aito ja vilpitön.
Ruuan arvonlisäveron alentamista mainostetaan tasapuolisesti kaikkia kohtelevana, joten sen ei siis edes luvata parantavan köyhien suhteellista asemaa. Tasapuolisuuskin olisi totta vain jos ihmiset eläisivät syömällä prosentteja. Todellisuudessahan ihmiset eivät syö prosentteja, vaan he syövät eri hintaisia elintarvikkeita. Köyhä syö lautasellisen kaurapuuroa ja hyötyy veron alennuksesta 10 senttiä. Rikas ravitsee itseään reilulla annoksella kaviaaria ja hyötyy 10 euroa. Jos vähävaraisen tukeminen 10 sentillä edellyttää varakkaan tukemista 10 eurolla, niin jokainen ymmärtää että rahat eivät tule riittämään köyhyyden poistoon.

Mutta mitä ehdokkaat eivät voi sanoa, ja mitä äänestäjät eivät tahdo kuulla?

Verotus on yhteiskunnan tapa tasata tuloja ja poistaa eriarvoisuutta. Jos tahdomme köyhyyden ja eriarvoisuuden lisääntyvän, on syytä jatkaa verojen alentamista. Sehän onkin toistaiseksi "toiminut kuin junan vessa". Jos taas tahdomme vähentää köyhyyttä ja lisätä ihmisten yhdenvertaisuutta, on kokonaisveroastetta nostettava.
Tämä on siis todellinen perusvalinta. Äänestäjillä ei tosin näissäkään vaaleissa ole mahdollisuutta tähän todelliseen valintaan osallistua, koska ehdokkaita on vain toisen vaihtoehdon takana.

(Kirjoitus julkaistu Kouvolan Sanomissa 11.3.2007)