Voi aikoja, voi tapoja

Suomeenkin on nyt perustettu rosvopuolue. Puolueen nimi tosin viittaa merirosvoukseen, mutta puolueen aatteellinen ydin pyörii kyllä todellisuudessa aivan tavallisen kovalla maalla tapahtuvan varastelun ympärillä.

Jotain merkittävää on ilmeisesti yhteiskunnallisessa ilmapiirissä tapahtunut, kun varastamisen laillistamisen ympärille voidaan nyktisin rakentaa poliittinen puolue. Vielä muutama vuosikymmen sitten varastaminen ja varkaat olivat paheksuttuja ilmiöitä, eikä kukaan täysissä järjissään ollut ihminen olisi liittynyt puolueeseen, jonka aatteellinen perusta lepää varastamisen varassa.

Nyt politiikkaan tuleva sukupolvi on elänyt pienestä pitäen maailmassa, jossa laiton kopiointi, eli varstaminen, on ollut arkipäivää. Heille on syntynyt mielikuva, että kyllä joku jossain valmistaa heille jatkossakin varastettavaa, koska joku sitä on tehnyt tähänkin asti.
Mielikuva on valitettavasti väärä. Piraattipuolueen ajama "kopiointiyhteiskunta" toimii niin pitkään, kun siitä vanhasta "uutta luovasta yhteiskunnasta" riittää perintöjä. Loputtomasti niitä ei riitä.