Ydinvoimalla voi kiistatta korvata kivihiiltä ja pienentää kasvihuonekaasujen päästöjä. Se ei kuitenkaan tapahdu itsestään rakentamalla lisää ydinvoimaa, vaan vaatii yksiselitteisen ja ehdottoman päätöksen siitä, että samanaikaisesti vastaava kapasiteetti hiilivoimaloita poistetaan pysyvästi käytöstä.

Kun esimerkiksi puolue jolla on korvat puhuu "korvaamisesta", se ei suinkaan tarkoita, että uusi ydinvoima tulisi vanhan hiilivoiman tilalle. Se tarkoittaa että ydinvoima tulee hiilivoiman lisäksi, ja sen päälle vielä lisää hiilivoimaa tuottamaan ydinvoiman taloudellisesti kannattavan käytön edellyttämän säätövoiman. Kasvihuonekaasujen päästöt siis kasvavat, mutta eivät niin runsaasti kuin "korvat" osasivat kuvitella.

Energiapolitiikassa onkin aivan oma logiikkansa ja arkikielestä poikkeavat käytännöt. Kaikki pitäisivät aivan hulluna ajatuksena, että painonvartijoiden ohje korvata voi kevytlevitteellä toteutettaisi niin, että kevytlevite levitetään voin päälle. Kun ydinvoiman kohdalla korvaamisella tarkoitetaan juuri tätä, ei se useimpien mielestä ole mitenkään kummallista.

Edes rakenteilla olevan viidennen ydinvoimalan kohdalla ei olisi myöhäistä tehdä päätöstä, että sen tuotannolla oikeasti korvattaisi hiilivoimaa ja vähennettäisi kasvihuonekaasujen päästöjä. Ilman sitovaa päätöstä hiilivoimaloiden purkamisesta niin ei tule tapahtumaan. Löytyisiköhän jostain puolueesta rohkeutta ottaa asia poliittiselle agendalle? Tai olisiko "korvapuolueella" selkärankaa vaatia ydinvoiman käyttämistä siihen tarkoitukseen, jolla he sen lisärakentamista perustelevat?

Todellisuudessahan viidennen ydinvoimalan säätövoimakseen vaatiman uuden hiilivoiman rakentaminen on jo aloitettu. Verukkeena on käytetty ydinvoimalan myöhästymistä, mutta todellisuudessa kyse on tietenkin tarpeesta nostaa sähkön kulutusta hiilen avulla jo ennakkoon niin, että uuden ydinvoimalan kapasiteetin tulo markkinoille ei aiheuttaisi suurta notkahdusta sähkön hintaan. Sama ilmiö oli selvästi havaittavissa myös aiempien ydinvoimaloiden valmistumista edeltävinä vuosina.

Edellisten ydinvoimaloiden rakentamisen jälkeen päästömme ovat karkeasti ottaen kaksinkertaistuneet. On kai selvää, että vastaavaa "päästöjen vähentämistä" viidennen ja kuudennen ydinvoimalan avulla ei ilmasto tule kestämään.

(Kirjoitus julkaistu Kouvolan Sanomissa 24.01.2007 )